Порушення таксономічного складу мікробіоти ротоглотки у хворих на цукровий діабет 1 типу поєднаний з хронічним гнійним гайморитом

Автор(и)

  • О. О. Мазур Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-4338.XIV.1.51.2015.21

Ключові слова:

хронічний верхньощелепний синуїт (гайморит), ротоглотка, мікрофлора, дисбіоз, цукровий діабет 1 типу

Анотація

Проведено бактеріологічне та мікологічне обстеження вмісту порожнини ротоглотки 35 хворим на хронічний гнійний верхньощелепний синуїт та 50 хворим на хронічний гнійний гайморит з цукровим діабетом 1 типу. За популяційним рівнем, коефіцієнтом кількісного домінування і коефіцієнтом значущості у вмісті порожнини ротоглотки пацієнтів із ЦД 1 типу, хворих на хронічний гнійний верхньощелепний синуїт (ХГВЩГ), у порівнянні з хворими на ХГВЩС без супутньої патології, знижується роль у мікробіоценозі лактобактерій, біфідобактерій, слинного стрептокока та інших автохтонних облігатних бактерій і зростає біологічна роль у біотопі патогенних та умовно патогенних пневмокока, піогенного стрептокока, гемофільних бактерій, мораксел та ін. Бактерії, що контамінують ротоглотку і вміст порожнин верхньощелепних пазух, досягають високого популяційного рівня (від 4,33±0,14 до 5,69±0,09 lg KУO\мл).

При хронічних гнійних синуїтах у хворих на цукровий діабет 1 типу у вмісті порожнини ротоглотки виявляються асоціації автохтонних облігатних і факультативних умовно патогенних та алохтонних мікроорганізмів, що складаються з 3 видів мікроорганізмів у 3 (6%) хворих, із 4 у 41 (82%) та із 5 у 6 (12%) пацієнтів.

Хронічний гнійний процес у верхньощелепних пазухах у хворих на цукровий діабет 1 типу розвивається на фоні сформованого дисбіозу ротоглотки: 1 ступеня у 6,0%, 2 ступеня – у 28% хворих та 3 ст. – у 66% пацієнтів, який характеризується вираженим дефіцитом автохтонних облігатних анаеробних та аеробних бактерій (бактерії роду Bifidobacterium, Lactobacillus, Propionibacterium, S.salivarius, L.lactis) і контамінацією біотопу патогенними та умовно патогенними S.pneumoniae, S.pyogenes, S.aureus, S.epidermiditis, H.influenzae, M.catharralis, Enterobacter spp., Klebsiella spp., E.coli та іншими мікроорганізмами. ЦД 1 типу чинить негативний вплив на таксономічний склад і популяційний рівень мікробіоти порожнини ротоглотки хворих на ХГВЩС, погіршуючи розвиток та важкість перебігу останнього.

Посилання

Заболотная Д.Д. Применение пробиотических препаратов при лечении пациентов с хроническими заболеваниями ЛОР-органов / Д.Д. Заболотная // Ж. вуш., нос. і горл. хвороб. - 2005. - №3-с. - С.99.

Заболотна Д.Д. Клініко-експериментальне обгрунтування застосування пробіотиків в комплексній терапії хронічних неспецифічних запальних та алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів: Автореф.дис.д.мед.н.,-К.-2010.- 47с.

Заболотный Д.И. Применение новых пробиотических препаратов при лечении хронических воспалительных заболеваний верхних дыхательных путей / Д.И. Заболотный, Л.И. Волосевич, О.Г. Вольская, И.С. Зарицкая, Д.Д. Заболотная // Тези ІХ з'їзду оториноларингологів України. - К.: ІЦ «Медпроминфо», 2000. - С. 59.

Каспрук Н.М. Провідні збудники негоспітальної пневмонії та їх імуносупресивні властивості / Н.М.Каспрук, Л.І. Сидорчук, С.А.Левицька (та ін.). Бук. Мед. вісник, 2013, т.17, №3(67) – с.22-27.

Минцер О.П., Шатунов В.Б. и др. Методы обработки медицинской информации.- Киев: Вища школа, 1991.- 271с.

Сидорчук І.Й., Ляшук Р.П., Пашковська Н.В., Ляшук П.М., Маслянко В.А., Павлович Л.Б., та ін. Дисбіоз кишечнику в діабетології: 2-е видання. – Чернівці: медуніверситет.- 2007.- 120с.

Bergey" Manual of Systemic Bacterology. 2-th ed.D.R. Boone, R.W. Gastenhdz, M.George (et.al), New York: Springerververiag, 2001, - 679р.

Manuel of clinical microbiology. P.R. Murray, E. I. baron, I. H. Jorgersen (et. al). Washington: ASM Press. – 2003. - 517 р.

Сидорчук Л.І. Мікробіота порожнини товстої кишки у спленектомованих білих щурів / Л.І.Сидорчук // Хірургія Донбасу. -2012. -№1. – С.39-46.

Журавльов А.С., Сидоренко Н.М. Вплив мікробних популяцій на характер клінічних проявів хронічного риносинуїту // Ринологія.- 2006. -№2.- С.16-18.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-08-13

Номер

Розділ

Статті