КРОВОПОСТАЧАННЯ НИЖНЬОЇ КІНЦІВКИ У ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНУ ФОРМУ СИНДРОМУ СТОПИ ДІАБЕТИКА

Автор(и)

  • S. N. Didenko Центр судинної хірургії, Клінічна лікарня «ФЕОФАНІЯ» ДУС, м. Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-4338.XVII.3.65.2018.6

Ключові слова:

облітеруючий атеросклероз, цукровий діабет, реваскулярізуючі операції

Анотація

Мета роботи - порівняти особливості кровопостачання нижньої кінцівки у хворих на облітеруючий атеросклероз та на цукровий діабет.

Матеріали і методи. У статті наведені результати обстеження та хірургічного лікування 22 хворих на цукровий діабет з ураженням магістральних артерій нижніх кінцівок. За даними ультразвукової допплерографії та артеріографії виділяли рівні ураження артерій: оклюзію аорто-стегнового сегмента, стегново-підколінного сегмента, підколінно-гомілково-стопного сегмента. Реконструктивна операція на артеріях з відновленням кровопостачання нижньої кінцівки виконана 67 хворим

Результати. Описані особливості гемодинаміки до і після оперативного втручання окремо, та в порівнянні з ідентичними групами хворих на облітеруючий атеросклероз. Встановлено, що при однаковому рівні ураження артерій прояви ішемії стопи у хворих на цукровий діабет більші, ніж у хворих на атеросклероз, а  при здійснені оперативних втручань доцільне виконання дистальних реконструкцій, зважаючи на багаторівневість ураження.

Висновки. При однаковому рівні ураження артерій вираженість ішемії стопи у хворих на цукровий діабет більша, ніж у хворих на атеросклероз. Зважаючи на це, а також багаторівневість ураження, у хворих на цукровий діабет показане виконання дистальної реконструкції при здійсненні операції на артеріях стегново-підколінного сегмента.

Посилання

Suharev II. Hirurgija ateroskleroza sosudov u bol'nyh saharnym diabetom [Surgery of arteriosclerosis of vessels in patients with diabetes mellitus]. Kiev; 1993. 295 p. (in Russian).

Nikul'nikov PI. Hirurgicheskoe lechenie ateroskleroticheskih okkljuzij brjushnoj aorty i perifericheskih arterij u bol'nyh saharnym diabetom [Surgical treatment of atherosclerotic occlusions of the abdominal aorta and peripheral arteries in patients with diabetes mellitus] [avtoreferat]. Kiev; 1983. 24 p. (in Russian).

Levin ME, O’Neal LW, editors. The diabetic foot. 5th ed. St. Louis MO: Mosby; 1993. 350 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-05

Номер

Розділ

Статті