МЕЛАТОНІН ЗАПОБІГАЄ ОКСИДАТИВНОМУ СТРЕСУ У ЩУРІВ ЗА УМОВ АЛКОГОЛЬНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ, ЇЇ ПОЄДНАННЯ ІЗ ВВЕДЕННЯМ КОФЕЇНУ ТА ПОСТІЙНИМ ОСВІТЛЕННЯМ

Автор(и)

  • Н. В. Давидова
  • Н. П. Григор’єва

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-4338.XXI.2.80.2022.07

Ключові слова:

етанол, кофеїн, освітлення, мелатонін, щури

Анотація

Мета роботи – дослідити вплив мелатоніну на біомаркери окисного стресу:
малоновий діальдегід (МДА) та окисно модифіковані білки (ОМБ), у крові, печінці
та нирках щурів за умов алкогольної інтоксикації, її поєднання з постійним
освітленням та введенням кофеїну.
Матеріали та методи. Експерименти проводили на 42 самцях щурів масою
180-200 г, яких утримували за стандартних умов віварію і штучного рівнодення.
Алкогольну інтоксикацію викликали внутрішньошлунковим введенням 40 % етанолу
в дозі 7 мл/кг маси тіла впродовж 7 діб. Кофеїн вводили внутрішньошлунково в дозі
30 мг/кг маси тіла.
Результати. Oтруєння етанолом призводило до збільшення рівня МДА та ОМБ,
найбільш вираженого в печінці щурів (на 90 % та 42 % вище контролю). Поєднання
введення етанолу з кофеїном зменшувало інтенсивність окиснювального стресу
в крові, проте посилювало токсичний вплив етанолу на печінку (вміст МДА
та ОМБ були на 116 % та 60 % вище контролю). Найбільш інтенсивне зростання
МДА спостерігали в печінці та нирках щурів за умов поєднаного впливу етанолу
та постійного освітлення (на 139 % та 33 % вище контролю відповідно). У нирках
алкоголізованих тварин усіх груп на фоні зростання рівня МДА спостерігали
зниження вмісту ОМБ.
Введення мелатоніну в дозі 5 мг/кг маси тіла впродовж 7 діб запобігало вірогідному
зростанню вмісту МДА у крові та печінці тварин та змінам вмісту ОМБ у крові,
печінці та нирках тварин, які зазнали впливу етанолу та постійного освітлення.
Вплив мелатоніну був менш ефективним у печінці та нирках щурів, які отримували
комбінацію етанолу та кофеїну. Висновок. Отримані дані засвідчують про виражену антиоксидантну дію
мелатоніну та здатність його запобігати токсичним ефектам етанолу та його
поєднання з постійним освітленням і введенням кофеїну в організм.

Посилання

Birková A. Hubková B. Cižmárová B. Bolerázska B. Сurrent view

on the mechanisms of alcohol- mediated toxicity. Int J Mol Sci

[Internet]. 2021[cited 2022 May 20];22(18):9686. Available from:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8472195/pdf/

ijms-22-09686.pdf doi: 10.3390/ijms22189686

Burke TM, Markwald RR, McHill AW, Chinoy ED, Snider JA,

Bessman SC, et al. Effects of caffeine on the human circadian

clock in vivo and in vitro. Sci Transl Med [Internet]. 2015[cited

May 17];7(305):305ra146. Available from: https://www.ncbi.

nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657156/pdf/emss-65964.pdf doi:

1126/scitranslmed.aac5125

Cipolla- Neto J, do Amaral FG. Melatonin as a hormone:

new physiological and clinical insights. Endocrine Reviews.

;39(6):990-1028. doi: 10.1210/er.2018-00084

World Health Organization. Development of an action plan

(2022-2030) to effectively implement the WHO Global strategy

to reduce the harmful use of alcohol [Internet]. Stockholm:

World Health Organization; 2020[cited 2022 May 21]. 749 p.

Available from: https://cdn.who.int/media/docs/default- source/

alcohol/alcohol- action-plan/volume-i-received- submission-to-theworking- document.pdf?sfvrsn=6529388c_13

Dubinina EE, Burmistrov SO, Khodov DA, Porotov IG.

Okislitel’naya modifikatsiya belkov syvorotki krovi cheloveka,

metod ee opredeleniya [Oxidative modification of human serum

proteins. A method of determining it]. Voprosy Meditsinskoy

Khimii. 1995;41(1):24-6. (in Russian)

Dubinina EE, Pustygina AV. Okislitel’naya modifikatsiya

proteinov, ee rol’ pri patologicheskikh sostoyaniyakh [Oxidative

modification of proteins, its role in pathologic states]. The

Ukrainian Biochemical Journal. 2008;80(6):5-18. (in Russian)

Galano A, Reiter RJ. Melatonin and its metabolites vs oxidative

stress: from individual actions to collective protection. J Pineal

Res [Internet]. 2018[cited 2022 May 17];65(1): e12514. Available

from: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jpi.12514

doi: 10.1111/jpi.12514

Gülçİn İ. In vitro prooxidant effect of caffeine. J Enzyme Inhib Med

Chem. 2008;23(1):149-52. doi: 10.1080/14756360701306404

Harjumäki R, Pridgeon CS; Ingelman- Sundberg M. CYP2E1 in

alcoholic and non-alcoholic liver injury. Roles of ROS, reactive

intermediates and lipid overload. Int J Mol Sci [Internet]. 2021[cited

May 21];22(15):8221. Available from: https://www.ncbi.nlm.

nih.gov/pmc/articles/PMC8348366/pdf/ijms-22-08221.pdf doi:

3390/ijms22158221

Holstein SE, Barkell GA, Young MR. Caffeine increases the

reinforcing efficacy of alcohol, an effect that is independent of

dopamine D2 receptor function. Alcohol. 2021;91:61-73. doi:

1016/j.alcohol.2020.12.004

Ikram M, Park TJ, Ali T, Kim MO. Antioxidant and neuroprotective

effects of caffeine against Alzheimer’s and Parkinson’s disease:

insight into the role of Nrf-2 and A2AR signaling. Antioxidants

(Basel) [Internet]. 2020[cited 2022 May 23];9(9):902. Available

from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7554764/

pdf/antioxidants-09-00902.pdf doi: 10.3390/antiox9090902

Kamyshnikov VS. Spravochnik po kliniko- biokhimicheskim

issledovaniyam i laboratornoy diagnostike [Handbook of Clinical

Biochemical Research and Laboratory Diagnostics]. Moscow:

MEDpress- inform; 2009. 896 p. (in Russian)

Martini D, Del Bo C, Tassotti M, Riso P, Del Rio D, Brighenti

F, et al. Coffee consumption and oxidative stress: a review of

human intervention studies. Molecules [Internet]. 2016[cited 2022

May 19];21(8):979. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.

gov/pmc/articles/PMC6274123/pdf/molecules-21-00979.pdf doi:

3390/molecules21080979

Mahalias VM, Mikhieiev AO, Rohovyi YuIe, Scherbinina

AV, Turchynets’ TH, Chipko TM. Suchasni metodyky

eksperymental’nykh ta klinichnykh doslidzhen’ tsentral’noi

naukovo- doslidnoi laboratorii BDMA [Modern methods of

experimental and clinical research of the central research laboratory

of BDMA]. Chernivtsi: BDMA; 2001. 42 p. (in Ukrainian)

Norberg MM, Newins AR, Crone C, Ham LS, Henry A, Mills L,

et al. Why are caffeinated alcoholic beverages especially risky?

Addict Behav [Internet]. 2019[cited 2022 May 23];98:106062.

Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/

abs/pii/S0306460319305234 doi: 10.1016/j.addbeh.2019.106062

Watson RR, Preedy VR, editors. Neurological modulation

of sleep. Mechanisms and function of sleep health. London:

Academic Press; 2020. Chapter 28, Onaolapo OJ, Onaolapo AY.

Caffeine, sleep, and antioxidant status; p. 265-74. doi: 10.1016/

B978-0-12-816658-1.00028-4

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-13

Номер

Розділ

Статті