СКЛАД МІКРОБІТИ КИШКІВНИКА У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ГІПЕРЛІПІДЕМІЄЮ
DOI:
https://doi.org/10.24061/1727-4338.XXI.3.81.2022.07Ключові слова:
мікробіота кишківника, гіперліпідемія, bacteroidetes, firmicutes, actinobacteriaАнотація
Мета дослідження – вивчити бактерійний склад кишківника людини у пацієнтів
із гіперліпідемією порівняно з групою пацієнтів без підвищення показників
ліпідограми.
Матеріали та методи. До дослідження залучено 105 пацієнтів із гіперліпідемією
та 52 особи контрольної групи. Дослідження включало визначення біохімічних
показників, ультразвукове обстеження, еластографію печінки, визначення
мікробного складу кишечнику методом ПЛР у реальному часі. Групи пацієнтів були
релевантні за віком, індексом маси тіла та метаболічними показниками.
Результати.Складмікробіотидостовірно відрізнявсяупацієнтівізгіперліпідемією
порівняно з пацієнтами контрольної групи за рахунок вищого показника
Actinobacteria та індексу Firmicutes/Bacteroidetes (F/B). Відзначено зворотну
кореляцію між групами бактерій Bacteroidetes і Firmicutes та співвідношенням
F/B у пацієнтів із гіперліпідемією (r= –0,74, r= –0,69 відповідно). Окрім того,
встановлена пряма кореляція середньої сили між групою бактерій Firmicutes
і СРБ (r=0,6) та aполіпопротеїном B (r=0,8). Водночас, группа Actinobacteria
у пацієнтів із гіперліпідемією позитивно корелювала з тригліцеридами (r=0,67)
та холестерином (r=0,51).
Висновки. У пацієнтів із гіперліпідемією та без підвищення показників ліпідограми
склад кишкової мікробіоти різний. Зменшення Bacteroidetes призводить до росту
Firmicutes, що впливає на підвищення рівня С-реактивного білку і аполіпопротеїну
В у пацієнтів із гіперліпідемією. Зростання кількості Actinobacteria у пацієнтів
із гіперліпідемією може призводити до підвищення рівня холестерину
та тригліцеридів.
Посилання
Mingqian H, Bingyin S. Gut microbiota as a potential target
of metabolic syndrome: the role of probiotics and prebiotics.
Cell Biosci [Internet]. 2017[cited 2022 Sep 15];7:54. Available
from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5655955/
pdf/13578_2017_Article_183.pdf doi: 10.1186/s13578-017-0183-1
Frazier T, DiBaise J, McClain CJ. Gut microbiota, intestinal
permeability, obesity- induced inflammation, and liver injury.
JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2011;35(5 Suppl):14S-20S. doi:
1177/0148607111413772
Verdam FJ, Fuentes S, de Jonge C, Zoetendal EG, Erbil R, Greve
JW, et al. Human intestinal microbiota composition is associated
with local and systemic inflammation in obesity. Obesity (Silver
Spring). 2013;21(12): E607-15. doi: 10.1002/oby.20466
Espinola- Klein C, Gori T, Blankenberg S, Munzel T. Inflammatory
markers and cardiovascular risk in the metabolic syndrome. Front
Biosc (Landmark Ed). 2011;16(5):1663-74. doi: 10.2741/3812
Matey- Hernandez Ml, Williams FMK, Potter T, Valdes AM,
Spector TD, Menni C. Genetic and microbiome influence
on lipid metabolism and dyslipidemia. Physiol Genomics.
;50(2):117-26. doi: 10.1152/physiolgenomics.00053.2017
Kvit K, Kharchenko V. Role of gut microbiota in lipid metabolism.
Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.
;11(4):4-8. doi: 10.22159/ajpcr.2018.v11i4.23953
Webb M, Yeshua H, Zelber- Sagi S, Santo E, Brazowski E, Halpern
Z, et al. Diagnostic Value of a Computerized Hepatorenal Index
for Sonographic Quantification of Liver Steatosis. AJR Am J
Roentgenol. 2009;192(4):909-14. doi: 10.2214/ajr.07.4016
Cani PD, Delzenne NM. The role of the gut microbiota in
energy metabolism and metabolic disease. Curr Pharm Des.
;15(13):1546-58. doi: 10.2174/138161209788168164
Rios- Covian D, Salazar N, Gueimonde M, De Los Reyes- Gavilan
CG. Shaping the Metabolism of Intestinal Bacteroides Population
through Diet to Improve Human Health. Front Microbiol [Internet].
[cited 2022 Sep 09];8:376. Available from: https://www.ncbi.
nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5339271/pdf/fmicb-08-00376.pdf
doi: 10.3389/fmicb.2017.00376
Chambers ES, Viardot A, Psichas A, Morrison DJ, Murphy KG,
Zac- Varghese SE, et al. Effects of targeted delivery of propionate to
the human colon on appetite regulation, body weight maintenance
and adiposity in overweight adults. Gut. 2015;64(11):1744-54. doi:
1136/gutjnl-2014-307913
Brahe LK, Astrup A, Larsen LH. Is butyrate the link between diet,
intestinal microbiota and obesity- related metabolic diseases? Obes
Rev. 2013;14(12):950-9. doi: 10.1111/obr.12068
Fernandes J, Su W, Rahat- Rozenbloom S, Wolever TMS, Comelli
EM. Adiposity, gut microbiota and faecal short chain fatty acids are
linked in adult humans. Nutr Diabetes [Internet]. 2014[cited 2022
Sep 20];4(6): e121. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
pmc/articles/PMC4079931/pdf/nutd201423a.pdf doi: 10.1038/
nutd.2014.23
den Besten G, van Eunen K, Groen AK, Venema K, Reijngoud
DJ, Bakker BM. The role of short- chain fatty acids in the interplay
between diet, gut microbiota, and host energy metabolism. J Lipid
Res. 2013;54(9):2325-40. doi: 10.1194/jlr.r036012
Turnbaugh PJ, Hamady M, Yatsunenko T, Cantarel BL, Duncan
A, Ley RE, et al. A core gut microbiome in obese and lean twins.
Nature. 2009;457(7228):480-4. doi: 10.1038/nature07540
Gregory JC, Buffa JA, Org E, Wang Z, Levison BS, Zhu W, et al.
Transmission of atherosclerosis susceptibility with gut microbial
transplantation. J Biol Chem. 2015;290(9):5647-60. doi: 10.1074/
jbc.m114.618249
Soliman GA. Dietary Cholesterol and the Lack of Evidence in
Cardiovascular Disease. Nutrients [Internet]. 2018[cited 2022
Sep 09];10(6):780. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.
gov/pmc/articles/PMC6024687/pdf/nutrients-10-00780.pdf doi:
3390/nu10060780
Duncan SH, Lobbley GE, Holtrop G, Ince J, Johnstone AM, Louis
P, et al. Human colonic microbiota associated with diet, obesity and
weight loss. Int J Obes (Lond). 2008;32(11):1720-4. doi: 10.1038/
ijo.2008.155
Le Chatelier E, Nielsen T, Qin J, Prifti E, Hildebrand F, Falony G,
et al. Richness of human gut microbiome correlates with metabolic
markers. Nature. 2013;500(7464):541-6. doi: 10.1038/nature12506
Karlsson FH, Tremaroli V, Nookaew I, Bergströ m G, Behre
CJ, Fagerberg B, et al. Gut metagenome in European women
with normal, impaired and diabetic glucose control. Nature.
;498(7452):99-103. doi: 10.1038/nature12198
Fu J, Bonder MJ, Cenit MC, Tigchelaar EF, Maatman A,
Dekens JAM, et al. The gut microbiome contributes to
a substantial proportion of the variation in blood lipids. Circ Res.
;117(9):817-24. doi: 10.1161/circresaha.115.306807
Rowland I, Gibson G, Heinken A, Scott K, Swann J, Thiele I, et
al. Gut microbiota functions: metabolism of nutrients and other
food components. Eur J Nutr. 2018;57(1):1-24. doi: 10.1007/
s00394-017-1445-8
Morita S. Metabolism and Modification of Apolipoprotein B-Containing
Lipoproteins Involved in Dyslipidemia and Atherosclerosis. Biol
Pharm Bull. 2016;39(1):1-24. doi: 10.1248/bpb.b15-00716
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Х.Б. Квіт

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Часопис користується «Типовим шаблоном положення про авторські права».