РОЛЬ ІНУЛІНУ У ЛІКУВАННІ НЕАЛКОГОЛЬНОЇ ЖИРОВОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ ТА ЗМІН МІКРОБІОМУ КИШКІВНИКА

Автор(и)

  • Х.Б. Квіт
  • Н.В. Харченко

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-4338.XXI.4.82.2022.04

Ключові слова:

інулін, пребіотики, неалкогольна жирова хвороба печінки, мікробіом

Анотація

Одним із механізмів, запропонованих для пояснення розвитку та прогресування
неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП), є бактеріальна транслокація
та ендотоксемія, що, як вважають, можуть бути обумовлені дисбіозом
та підвищеною кишковою проникністю. За рахунок змін мікробіому можна досягти
як позитивного, так і зворотнього ефекту через вплив на різноманітні ланки
патогенезу НАЖХП – від біохімічних показників до накопичення жирових включень
у печінці. Тому пошук препарату, який міг би ефективно впливати на причини
формування стеатозу печінки, став ключовим серед досліджень останніх років.
Мета дослідження – вивчити склад мікробіому кишківника та біохімічні показники
упацієнтів ізнеалкогольноюжировоюхворобою печінкидотапісля лікування інуліном.
Матеріал та методи. До дизайну дослідження увійшли 93 пацієнти із НАЖХП,
яким призначали 5 г Інуліну-Нео (екстракту Топінамбуру) двічі на день. Для
підтвердження діагнозу НАЖХП проведено УЗД дослідження та еластографію
печінки. Мікробіом кишківника до та після лікування визначався за допомогою
методики ПЛР у реальному часі та включав визначення Bacteroidetes, Firmicutes,
Actinobacteria, а також якісне визначення Candida Albicans, Candida glabrata
та Candida krusei. Тривалість лікування – 20 днів.
Результати. Показники до та після лікування продемонстрували зміни
у мікробіомі кишківника на фоні вживання Інуліну (зростання Actinobacteria),
покращення біохімічних показників (гамма-глутаміл транспептидази (ГГТП),
тригліцеридів (ТГ), ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), С-реактивного
білка (СРБ) високочутливого). Також встановлено кореляційний взаємозв’язок
між зростанням рівня Actinobacteria на фоні лікування Інуліном та зменшенням
кандидозу кишківника.
Висновок. Інулін може бути частиною терапії у пацієнтів із НАЖХП за рахунок
позитивного впливу на біохімічні показники формування стеатозу та завдяки
модуляції мікробіому кишківника, що впливає на зниження прозапальних маркерів
та рівня ендотоксемії.

Посилання

Hiel S, Gianfrancesco MA, Rodriguez J, Portheault D, Leyrolle

Q, Bindels LB, et al. Link between gut microbiota and health

outcomes in inulin – treated obese patients: Lessons from the

Food4Gut multicenter randomized placebo- controlled trial. Clin

Nutrition. 2020;39(12):3618-28. doi: 10.1016/j.clnu.2020.04.005

Zhang YJ, Li S, Gan RY, Zhou T, Xu DP, Li HB. Impacts

of gut bacteria on human health and diseases. Int J Mol Sci.

;16(4):7493-519. doi: 10.3390/ijms16047493

Massey VL, Stocke KS, Schmidt RH, Tan M, Ajami N, Neal RE,

et al. Oligofructose protects against arsenic-induced liver injury

in a model of environment/obesity interaction. Toxicol Appl

Pharmacol. 2015;284(3):304-14. doi: 10.1016/j.taap.2015.02.022

Lazo M, Hernaez R, Eberhardt MS, Bonekamp S, Kamel I, Guallar

E, et al. Prevalence of nonalcoholic fatty liver disease in the United

States: The Third National Health and Nutrition Examination

Survey, 1988-1994. Am J Epidemiol. 2013;178(1):38-45. doi:

1093/aje/kws448

Ertle J, Dechene A, Sowa JP, Penndorf V, Herzer K, Kaiser G, et

al. Non-alcoholic fatty liver disease progresses to hepatocellular

carcinoma in the absence of apparent cirrhosis. Int J Cancer.

;128(10):2436-43. doi: 10.1002/ijc.25797

Delarue J, Lalles JP. Nonalcoholic fatty liver disease: Roles of

the gut and the liver and metabolic modulation by some dietary

factors and especially long-chain n-3 PUFA. Mol Nutr Food Res.

;60(1):147-59. doi: 10.1002/mnfr.201500346

Bibbo S, Ianiro G, Dore MP, Simonelli C, Newton EE, Cammarota

G. Gut microbiota as a driver of inflammation in nonalcoholic

fatty liver disease. Mediators Inflamm [Internet]. 2018[cited 2022

Dec 06];2018:9321643. Available from: https://www.ncbi.nlm.

nih.gov/pmc/articles/PMC5833468/pdf/MI2018-9321643.pdf doi:

1155/2018/9321643

Nobili V, Putignani L, Mosca A, Chierico FD, Vernocchi P, Alisi A, et al.

Bifidobacteria and Lactobacilli in the gut microbiome of children with

non- alcoholic fatty liver disease: Which strains act as health players?

Arch Med Sci. 2018;14(1):81-7. doi: 10.5114/aoms.2016.62150

Matsushita N, Osaka T, Haruta I, Ueshiba H, Yanagisawa N, OmoriMiyake M, et al. Effect of lipopolysaccharide on the progression

of non- alcoholic fatty liver disease in high caloric diet-fed mice.

Scand J Immunol. 2016;83(2):109-18. doi: 10.1111/sji.12397

Boursier J, Mueller O, Barret M, Machado M, Fizanne L, Araujo- Perez

F, et al. The severity of nonalcoholic fatty liver disease is associated with

gut dysbiosis and shift in the metabolic function of the gut microbiota.

Hepatology. 2016;63(3):764-75. doi: 10.1002/hep.28356

Fialho A, Fialho A, Thota P, McCullough AJ, Shen B. Small

intestinal bacterial overgrowth is associated with non-alcoholic

fatty liver disease. J Gastrointest Liver Dis. 2016;25(2):159-65.

doi: 10.15403/jgld.2014.1121.252.iwg

Hong M, Kim SW, Han SH, Kim DJ, Suk KT, Kim YS, et al.

Probiotics (Lactobacillus rhamnosus R0011 and acidophilus

R0052) reduce the expression of toll-like receptor 4 in mice with

alcoholic liver disease. PLoS One [Internet]. 2015[cited 2022

Dec 02];10(2): e0117451. Available from: https://www.ncbi.nlm.

nih.gov/pmc/articles/PMC4333821/pdf/pone.0117451.pdf doi:

1371/journal.pone.0117451

Chen P, Torralba M, Tan J, Embree M, Zengler K, Starkel P, et

al. Supplementation of saturated long-chain fatty acids maintains

intestinal eubiosis and reduces ethanol- induced liver injury in

mice. Gastroenterology. 2015;148(1):203-14. doi: 10.1053/j.

gastro.2014.09.014

Kuntzen C, Schwabe RF. Gut microbiota and Toll-like receptors

set the stage for cytokine- mediated failure of antibacterial

responses in the fibrotic liver. Gut. 2017;66:396-8. doi: 10.1136/

gutjnl-2016-312486

Ramirez- Farias C, Slezak K, Fuller Z, Duncan A, Holtrop

G, Louis P. Effect of inulin on the human gut microbiota:

stimulation of Bifidobacterium adolescentis and Fecalibacterium

prausnitzii. British J Nutr. 2008;101(4):541-50. doi: 10.1017/

s0007114508019880

Miura K, Ohnishi H. Role of gut microbiota and Toll-like receptors

in nonalcoholic fatty liver disease. World J Gastroenterol.

;20(23):7381-91. doi: 10.3748/wjg.v20.i23.7381

Frasinariu OE, Ceccarelli S, Alisi A, Moraru E, Nobili V. Gut-liver

axis and fibrosis in nonalcoholic fatty liver disease: An input for

novel therapies. Dig Liver Dis. 2013;45(7):543-51. doi: 10.1016/j.

dld.2012.11.010

Le Bastard Q, Chapelet G, Javaudin F, Lepelletier D, Batard E,

Montassier E. The effects of inulin on gut microbial composition:

a systematic review of evidence from human studies. Eur J

Clin Microbiol Infect Dis. 2020;39(3):403-13. doi: 10.1007/

s10096-019-03721-w

Vandeputte D, Falony G, Vieira- Silva S, Wang J, Sailer

M. Prebiotic inulin-type fructans induce specific changes in the

human gut microbiota. Gut. 2017;66(11):1968-74. doi: 10.1136/

gutjnl-2016-313271

Tawfick MM, Xie H, Zhao C, Shao P, Farag MA. Inulin fructans

in diet: Role in gut homeostasis, immunity, health outcomes and

potential therapeutics. Int J Biol Macromol. 2022;208:948-61. doi:

1016/j.ijbiomac.2022.03.218

21. Li LL, Wang YT, Zhu LM, Liu ZY, Ye CQ, Qin S. Inulin with

different degrees of polymerization protects against diet-induced

endotoxemia and inflammation in association with gut microbiota

regulation in mice. Sci Rep. 2020;10(1):978. doi: 10.1038/

s41598-020-58048-w

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-02

Номер

Розділ

Статті