МОНОТОНІЗАЦІЯ ХАРЧОВОГО РАЦІОНУ ДІТЕЙ ЯК ФАКТОР ПОРУШЕННЯ МІКРОНУТРІЄНТНОГО БАЛАНСУ

Автор(и)

  • Т.В. Сорокман
  • Н.О. Попелюк

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-4338.XXII.1.83.2023.07

Ключові слова:

діти, підлітки, харчовий раціон, макро- та мікроелементи

Анотація

Харчування забезпечує нормальний розвиток дітей, сприяє профілактиці
захворювань, продовженню життя та створює умови для адекватної адаптації
організму до навколишнього середовища.
Мета– здійснити оцінку харчових раціонів дітей і підлітків за якісним і кількісним
складом макро- та мікронутрієнтів.
Матеріал та методи. Методом простої рандомінізації відібрано 159 дітей
та підлітків, які впродовж 1 тижня вели харчовий щоденник, оцінювали добове
споживання макро- та мікронутрієнтів (F, Zn, Cu, I, Fe, Mg, Ca, P, Se).
Результати. Із п’яти основних груп продуктів харчування в раціоні переважали
злакові та крупи (60,0 %), фрукти та овочі становили тільки 25,1 %, м’ясо
та птиця – 9,4 %, яйця – 2,9 %, риба та рибопродукти – тільки 2,6 %, інші
продукти – 2,9 %. У дітей 11-15 років зареєстровано зниження калорійності
добових раціонів, вміст білків та складних вуглеводів. У дітей віком 16-18 років
калорійність раціону була вищою за рахунок надлишку вуглеводів. Добовий вміст
кальцію, магнію, заліза та фосфору майже не відрізнявся від нормативних значень,
тоді як вміст йоду, селену, міді та цинку не відповідав добовій нормі.
Висновки. 1.Встановлено незбалансоване та полідефіцитне харчування
дітей і підлітків внаслідок монотонізації раціону, перевищення калорійності
у підлітковому віці. 2.Харчовий раціон дітей та підлітків деформований за рахунок
переважання вуглеводовмісних і зниження білкововмісних продуктів харчування,
дефіциту овочів та фруктів, високого вмісту солодощів та солодких напоїв. 3. Як
ухлопчиків,такіудівчатокшкільноготапідліткового вікувиявленонедостатність
міді, йоду, цинку та селену в харчовому раціоні, а у підлітків-дівчат – ще і заліза, що
може вплинути на стан їх здоров’я, фізичний та інтелектуальний розвиток.

Посилання

Antipkin YuG, Volosovets ОP, Maidannik VG, Berezenko VS,

Moiseenko RО, Vygovska OV, et al. Стан здоров’я дитячого

населення – майбутнє країни. Частина 1 [Status of child

population health – the future of the country (part 1)]. Child’s

Health. 2018;13(1):1-11. doi: 10.22141/2224-0551.13.1.2018.127

(in Ukrainian)

Hillis SD, Mercy JA, Saul J Glecke J, Abad NK. THRIVES:

a global technical package to prevent violence against children

[Internet]. Atlanta: Centers for Disease Control and Prevention;

[cited 2023 Mar 22]. 32 p. Available from: https://stacks.cdc.

gov/view/cdc/31482

Yezhova OO, redaktor. Shkoly zdorov’ia u krainakh Skhidnoi

Yevropy: teoriia i praktyka [Health schools in Eastern European

countries: theory and practice]. Sumy; 2016. 288 p. (in Ukrainian)

Kushnir O, Grachova Т, Fundiur N, Zhukovskyi O, Iftoda O,

Seleznova V, et al. Hihiienichna otsinka zbalansovanosti ratsioniv

kharchuvannia ditei doshkil’noho viku v dytiachykh navchal’nykh

zakladakh m. Chernivtsi [Hygienic assessment of the dietary

intakes balance at the preschool institutions of Chernivtsi]. One

Health and Nutritions Problems of Ukraine. 2019;1:59-66. doi: 10.

/2663-9726-2019-50-1-59-66 (in Ukrainian)

Stel’makhivs’ka VP, Berzin’ VI. Aktual’ni aspekty zabezpechenni

ratsional’noho kharchuvannia shkoliariv [Current aspects

of ensuring the rational nutrition of schoolchildren]. Osvita

i zdorov’ya pidrostaiuchoho pokolinnya. 2018;2(Ch 2):125-6.

(in Ukrainian)

Escobedo- Monge MF, Barrado E, Parodi- Román J, EscobedoMonge MA, Torres- Hinojal MC, Marugán- Miguelsanz JM.

Copper and Copper/Zn Ratio in a Series of Children with Chronic

Diseases: A Cross- Sectional Study. Nutrients [Internet]. 2021[cited

Mar 19];13(10):3578. Available from: https://www.ncbi.nlm.

nih.gov/pmc/articles/PMC8537994/pdf/nutrients-13-03578.pdf

doi: 10.3390/nu13103578

Ballesteros MTL, Navarro Serrano I, Izquierdo Álvarez

S. Reference levels of trace elements in hair samples from children

and adolescents in Madrid, Spain. J Trace Elem Med Biol.

;43:113-20. doi: 10.1016/j.jtemb.2016.12.010

Campos- Pérez J, Páscoa RNMJ, Lopes JA, Cámara- Martos

F. Relationship Between Gymnastic Rhythmic Practice and Body

Composition, Physical Performance, and Trace Element Status

in Young Girls. Biol Trace Elem Res. 2022;200(1):84-95. doi:

1007/s12011-021-02651-z

Długaszek M, Skrzeczanowski W. Relationships Between Element

Contents in Polish Children’s and Adolescents’ Hair. Biol Trace

Elem Res. 2017;180(1):6-14. doi: 10.1007/s12011-017-0987-1

Savarino G, Corsello A, Corsello G. Macronutrient balance

and micronutrient amounts through growth and development.

Ital J Pediatr [Internet]. 2021[cited 2023 Mar 21];47(1):109.

Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/

PMC8106138/pdf/13052_2021_Article_1061.pdf doi: 10.1186/

s13052-021-01061-0

Carreiro AL, Dhillon J, Gordon S, Higgins KA, Jacobs AG,

McArthur BM, et al. The Macronutrients, Appetite, and Energy

Intake. Annu Rev Nutr. 2016;36:73-103. doi: 10.1146/annurevnutr-121415-112624

Warthon- Medina M, Moran VH, Stammers AL, Dillon S, Qualter

P, Nissensohn M, et al. Zinc intake, status and indices of cognitive

function in adults and children: a systematic review and metaanalysis. Eur J Clin Nutr. 2015;69(6):649-61. doi: 10.1038/

ejcn.2015.60

European Food Safety Authority (EFSA). Dietary Reference

Values for nutrients: Summary report [Internet]. Parma: EFSA;

[cited 2023 Mar 19]. 92 p. Available from: https://www.efsa.

europa.eu/sites/default/files/2017_09_DRVs_summary_report.pdf

doi: 10.2903/sp.efsa.2017.e15121

Ministerstvo okhorony zdorov’ya Ukrainy. Pro zatverdzhennia

norm fiziolohichnykh potreb naselennia Ukrainy v osnovnykh

kharchovykh rechovynakh ta enerhii. Nakaz Ministerstva okhorony

zdorov’ya Ukrainy vid 03.09.2017 № 1073 [On the approval of the

norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic

food substances and energy. Order of the Ministry of Health of

Ukraine dated September 3, 2017 № 1073] [Internet]. Kyiv: MOZ

Ukrainy; 2017[tsytovano 2023 Ber 20]. Dostupno: https://zakon.

rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text (in Ukrainian)

World Health Organisation. Adolescent Health [Internet]. Geneva:

WHO; 2022[cited 2023 Mar 22]. Available from: https://www.

who.int/health- topics/adolescent-health#tab=tab_1

Kapur S. Adolescence: the stage of transition. Horizons of Holistic

Education. 2015;2(3):233-50.

World Health Organisation. Essential nutrition actions:

mainstreaming nutrition through the life-course [Internet]. Geneva:

WHO; 2019[cited 2023 Mar 22]. 200 p. Available from: https://

www.who.int/publications/i/item/9789241515856

Nasreddine LM, Kassis AN, Ayoub JJ, Naja FA, Hwalla NC.

Nutritional status and dietary intakes of children amid the nutrition

transition: the case of the Eastern Mediterranean Region. Nutr Res.

;57:12-27. doi: 10.1016/j.nutres.2018.04.016

Leppäniemi H, Ibrahim E, Abbass MMS, Borghi E, Flores- Urrutia

MC, Muriel ED, et al. Nutrition Profile for Countries of the

Eastern Mediterranean Region with Different Income Levels: An

Analytical Review. Children (Basel) [Internet]. 2023[cited 2023

Mar 20];10(2):236. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.

gov/pmc/articles/PMC9954889/pdf/children-10-00236.pdf doi:

3390/children10020236

World Health Organization. Global Nutrition Targets 2025:

Stunting Policy Brief [Internet]. Geneva: WHO; 2014[cited 2023

Mar 22]. 12 p. Available from: https://www.who.int/publications/i/

item/WHO-NMH-NHD-14.3

Norris SA, Frongillo EA, Black MM, Dong Y, Fall C, Lampl M,

et al. Nutrition in adolescent growth and development. Lancet.

;399(10320):172-84. doi: 10.1016/s0140-6736(21)01590-7

Christian P, Smith ER. Adolescent Undernutrition: Global

Burden, Physiology, and Nutritional Risks. Ann Nutr Metab.

;72(4):316-28. doi: 10.1159/000488865

Society for Adolescent Health and Medicine. Addressing Nutritional

Disorders in Adolescents. J Adolesc Health. 2018;63(1):120-3. doi:

1016/j.jadohealth.2018.05.010

Gorobets AO. Vitaminy i mikroelementy yak spetsyfichni

rehuliatory fiziolohichnykh ta metabolichnykh protsesiv v

orhanizmi ditei ta pidlitkiv [Vitamins and microelements as specific

regulators of physiological and metabolic processes in the body

of children and adolescents]. Ukrainian Journal of Perinatology

and Pediatrics. 2019;4:75-92. doi: 10.15574/PP.2019.80.75

(in Ukrainian)

Bol’shova OV, Pakhomova VH. Defitsyt esentsial’nykh

mikroelementiv u ditei i pidlitkiv: suchasnyi stan problemy

[Deficiency of essential trace elements in children and adolescents:

the current state of the problem]. Zdorov’ya Ukrainy. Pediatriia.

;3:23-5. (in Ukrainian)

Ivakhno A, Kozyarin I. Suchasni metodychni pidkhody do

normuvannia kharchuvannia dytiachoho naselennia v Ukrainy

[Modern methodological approaches to the regulation of nutrition

of the children’s population in Ukraine]. Public Health and

Nutritions Problems. 2018;1:5-10. (in Ukrainian)

Nyankovskyy SL, Sadova OR. Kharchova povedinka ta yakist’

zhyttia shkoliariv starshykh klasiv m. L’vova [Eating behavior

and quality of life in high school pupils in Lviv]. Child’s Health.

;13(1):40-7. doi: 10.22141/2224-0551.13.1.2018.127065

(in Ukrainian)

Haines J, Haycraft E, Lytle L, Nicklaus S, Kok FJ, Merdji M, et al.

Nurturing Children’s Healthy Eating: position statement. Appetite.

;137:124-33. doi: 10.1016/j.appet.2019.02.007

Wood AC, Blissett JM, Brunstrom JM, Carnell S, Faith MS,

Fisher JO, et al. Caregiver influences on eating behaviors in

young children. A scientific statement from the American Heart

Association. J Am Heart Assoc [Internet]. 2020[cited 2023 Mar

;9(10): e014520. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.

gov/pmc/articles/PMC7660848/pdf/JAH3-9-e014520.pdf doi:

1161/jaha.119.014520

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-29

Номер

Розділ

Статті