МОНОТОНІЗАЦІЯ ХАРЧОВОГО РАЦІОНУ ДІТЕЙ ЯК ФАКТОР ПОРУШЕННЯ МІКРОНУТРІЄНТНОГО БАЛАНСУ
DOI:
https://doi.org/10.24061/1727-4338.XXII.1.83.2023.07Ключові слова:
діти, підлітки, харчовий раціон, макро- та мікроелементиАнотація
Харчування забезпечує нормальний розвиток дітей, сприяє профілактиці
захворювань, продовженню життя та створює умови для адекватної адаптації
організму до навколишнього середовища.
Мета– здійснити оцінку харчових раціонів дітей і підлітків за якісним і кількісним
складом макро- та мікронутрієнтів.
Матеріал та методи. Методом простої рандомінізації відібрано 159 дітей
та підлітків, які впродовж 1 тижня вели харчовий щоденник, оцінювали добове
споживання макро- та мікронутрієнтів (F, Zn, Cu, I, Fe, Mg, Ca, P, Se).
Результати. Із п’яти основних груп продуктів харчування в раціоні переважали
злакові та крупи (60,0 %), фрукти та овочі становили тільки 25,1 %, м’ясо
та птиця – 9,4 %, яйця – 2,9 %, риба та рибопродукти – тільки 2,6 %, інші
продукти – 2,9 %. У дітей 11-15 років зареєстровано зниження калорійності
добових раціонів, вміст білків та складних вуглеводів. У дітей віком 16-18 років
калорійність раціону була вищою за рахунок надлишку вуглеводів. Добовий вміст
кальцію, магнію, заліза та фосфору майже не відрізнявся від нормативних значень,
тоді як вміст йоду, селену, міді та цинку не відповідав добовій нормі.
Висновки. 1.Встановлено незбалансоване та полідефіцитне харчування
дітей і підлітків внаслідок монотонізації раціону, перевищення калорійності
у підлітковому віці. 2.Харчовий раціон дітей та підлітків деформований за рахунок
переважання вуглеводовмісних і зниження білкововмісних продуктів харчування,
дефіциту овочів та фруктів, високого вмісту солодощів та солодких напоїв. 3. Як
ухлопчиків,такіудівчатокшкільноготапідліткового вікувиявленонедостатність
міді, йоду, цинку та селену в харчовому раціоні, а у підлітків-дівчат – ще і заліза, що
може вплинути на стан їх здоров’я, фізичний та інтелектуальний розвиток.
Посилання
Antipkin YuG, Volosovets ОP, Maidannik VG, Berezenko VS,
Moiseenko RО, Vygovska OV, et al. Стан здоров’я дитячого
населення – майбутнє країни. Частина 1 [Status of child
population health – the future of the country (part 1)]. Child’s
Health. 2018;13(1):1-11. doi: 10.22141/2224-0551.13.1.2018.127
(in Ukrainian)
Hillis SD, Mercy JA, Saul J Glecke J, Abad NK. THRIVES:
a global technical package to prevent violence against children
[Internet]. Atlanta: Centers for Disease Control and Prevention;
[cited 2023 Mar 22]. 32 p. Available from: https://stacks.cdc.
gov/view/cdc/31482
Yezhova OO, redaktor. Shkoly zdorov’ia u krainakh Skhidnoi
Yevropy: teoriia i praktyka [Health schools in Eastern European
countries: theory and practice]. Sumy; 2016. 288 p. (in Ukrainian)
Kushnir O, Grachova Т, Fundiur N, Zhukovskyi O, Iftoda O,
Seleznova V, et al. Hihiienichna otsinka zbalansovanosti ratsioniv
kharchuvannia ditei doshkil’noho viku v dytiachykh navchal’nykh
zakladakh m. Chernivtsi [Hygienic assessment of the dietary
intakes balance at the preschool institutions of Chernivtsi]. One
Health and Nutritions Problems of Ukraine. 2019;1:59-66. doi: 10.
/2663-9726-2019-50-1-59-66 (in Ukrainian)
Stel’makhivs’ka VP, Berzin’ VI. Aktual’ni aspekty zabezpechenni
ratsional’noho kharchuvannia shkoliariv [Current aspects
of ensuring the rational nutrition of schoolchildren]. Osvita
i zdorov’ya pidrostaiuchoho pokolinnya. 2018;2(Ch 2):125-6.
(in Ukrainian)
Escobedo- Monge MF, Barrado E, Parodi- Román J, EscobedoMonge MA, Torres- Hinojal MC, Marugán- Miguelsanz JM.
Copper and Copper/Zn Ratio in a Series of Children with Chronic
Diseases: A Cross- Sectional Study. Nutrients [Internet]. 2021[cited
Mar 19];13(10):3578. Available from: https://www.ncbi.nlm.
nih.gov/pmc/articles/PMC8537994/pdf/nutrients-13-03578.pdf
doi: 10.3390/nu13103578
Ballesteros MTL, Navarro Serrano I, Izquierdo Álvarez
S. Reference levels of trace elements in hair samples from children
and adolescents in Madrid, Spain. J Trace Elem Med Biol.
;43:113-20. doi: 10.1016/j.jtemb.2016.12.010
Campos- Pérez J, Páscoa RNMJ, Lopes JA, Cámara- Martos
F. Relationship Between Gymnastic Rhythmic Practice and Body
Composition, Physical Performance, and Trace Element Status
in Young Girls. Biol Trace Elem Res. 2022;200(1):84-95. doi:
1007/s12011-021-02651-z
Długaszek M, Skrzeczanowski W. Relationships Between Element
Contents in Polish Children’s and Adolescents’ Hair. Biol Trace
Elem Res. 2017;180(1):6-14. doi: 10.1007/s12011-017-0987-1
Savarino G, Corsello A, Corsello G. Macronutrient balance
and micronutrient amounts through growth and development.
Ital J Pediatr [Internet]. 2021[cited 2023 Mar 21];47(1):109.
Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/
PMC8106138/pdf/13052_2021_Article_1061.pdf doi: 10.1186/
s13052-021-01061-0
Carreiro AL, Dhillon J, Gordon S, Higgins KA, Jacobs AG,
McArthur BM, et al. The Macronutrients, Appetite, and Energy
Intake. Annu Rev Nutr. 2016;36:73-103. doi: 10.1146/annurevnutr-121415-112624
Warthon- Medina M, Moran VH, Stammers AL, Dillon S, Qualter
P, Nissensohn M, et al. Zinc intake, status and indices of cognitive
function in adults and children: a systematic review and metaanalysis. Eur J Clin Nutr. 2015;69(6):649-61. doi: 10.1038/
ejcn.2015.60
European Food Safety Authority (EFSA). Dietary Reference
Values for nutrients: Summary report [Internet]. Parma: EFSA;
[cited 2023 Mar 19]. 92 p. Available from: https://www.efsa.
europa.eu/sites/default/files/2017_09_DRVs_summary_report.pdf
doi: 10.2903/sp.efsa.2017.e15121
Ministerstvo okhorony zdorov’ya Ukrainy. Pro zatverdzhennia
norm fiziolohichnykh potreb naselennia Ukrainy v osnovnykh
kharchovykh rechovynakh ta enerhii. Nakaz Ministerstva okhorony
zdorov’ya Ukrainy vid 03.09.2017 № 1073 [On the approval of the
norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic
food substances and energy. Order of the Ministry of Health of
Ukraine dated September 3, 2017 № 1073] [Internet]. Kyiv: MOZ
Ukrainy; 2017[tsytovano 2023 Ber 20]. Dostupno: https://zakon.
rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text (in Ukrainian)
World Health Organisation. Adolescent Health [Internet]. Geneva:
WHO; 2022[cited 2023 Mar 22]. Available from: https://www.
who.int/health- topics/adolescent-health#tab=tab_1
Kapur S. Adolescence: the stage of transition. Horizons of Holistic
Education. 2015;2(3):233-50.
World Health Organisation. Essential nutrition actions:
mainstreaming nutrition through the life-course [Internet]. Geneva:
WHO; 2019[cited 2023 Mar 22]. 200 p. Available from: https://
www.who.int/publications/i/item/9789241515856
Nasreddine LM, Kassis AN, Ayoub JJ, Naja FA, Hwalla NC.
Nutritional status and dietary intakes of children amid the nutrition
transition: the case of the Eastern Mediterranean Region. Nutr Res.
;57:12-27. doi: 10.1016/j.nutres.2018.04.016
Leppäniemi H, Ibrahim E, Abbass MMS, Borghi E, Flores- Urrutia
MC, Muriel ED, et al. Nutrition Profile for Countries of the
Eastern Mediterranean Region with Different Income Levels: An
Analytical Review. Children (Basel) [Internet]. 2023[cited 2023
Mar 20];10(2):236. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.
gov/pmc/articles/PMC9954889/pdf/children-10-00236.pdf doi:
3390/children10020236
World Health Organization. Global Nutrition Targets 2025:
Stunting Policy Brief [Internet]. Geneva: WHO; 2014[cited 2023
Mar 22]. 12 p. Available from: https://www.who.int/publications/i/
item/WHO-NMH-NHD-14.3
Norris SA, Frongillo EA, Black MM, Dong Y, Fall C, Lampl M,
et al. Nutrition in adolescent growth and development. Lancet.
;399(10320):172-84. doi: 10.1016/s0140-6736(21)01590-7
Christian P, Smith ER. Adolescent Undernutrition: Global
Burden, Physiology, and Nutritional Risks. Ann Nutr Metab.
;72(4):316-28. doi: 10.1159/000488865
Society for Adolescent Health and Medicine. Addressing Nutritional
Disorders in Adolescents. J Adolesc Health. 2018;63(1):120-3. doi:
1016/j.jadohealth.2018.05.010
Gorobets AO. Vitaminy i mikroelementy yak spetsyfichni
rehuliatory fiziolohichnykh ta metabolichnykh protsesiv v
orhanizmi ditei ta pidlitkiv [Vitamins and microelements as specific
regulators of physiological and metabolic processes in the body
of children and adolescents]. Ukrainian Journal of Perinatology
and Pediatrics. 2019;4:75-92. doi: 10.15574/PP.2019.80.75
(in Ukrainian)
Bol’shova OV, Pakhomova VH. Defitsyt esentsial’nykh
mikroelementiv u ditei i pidlitkiv: suchasnyi stan problemy
[Deficiency of essential trace elements in children and adolescents:
the current state of the problem]. Zdorov’ya Ukrainy. Pediatriia.
;3:23-5. (in Ukrainian)
Ivakhno A, Kozyarin I. Suchasni metodychni pidkhody do
normuvannia kharchuvannia dytiachoho naselennia v Ukrainy
[Modern methodological approaches to the regulation of nutrition
of the children’s population in Ukraine]. Public Health and
Nutritions Problems. 2018;1:5-10. (in Ukrainian)
Nyankovskyy SL, Sadova OR. Kharchova povedinka ta yakist’
zhyttia shkoliariv starshykh klasiv m. L’vova [Eating behavior
and quality of life in high school pupils in Lviv]. Child’s Health.
;13(1):40-7. doi: 10.22141/2224-0551.13.1.2018.127065
(in Ukrainian)
Haines J, Haycraft E, Lytle L, Nicklaus S, Kok FJ, Merdji M, et al.
Nurturing Children’s Healthy Eating: position statement. Appetite.
;137:124-33. doi: 10.1016/j.appet.2019.02.007
Wood AC, Blissett JM, Brunstrom JM, Carnell S, Faith MS,
Fisher JO, et al. Caregiver influences on eating behaviors in
young children. A scientific statement from the American Heart
Association. J Am Heart Assoc [Internet]. 2020[cited 2023 Mar
;9(10): e014520. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.
gov/pmc/articles/PMC7660848/pdf/JAH3-9-e014520.pdf doi:
1161/jaha.119.014520
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Т.В. Сорокман, Н.О. Попелюк
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Часопис користується «Типовим шаблоном положення про авторські права».