ВПЛИВ ТРИВАЛОГО ВВЕДЕННЯ ГЛУТАМАТУ НАТРІЮ НА МАСУ ТІЛА ЩУРІВ ТА ДЕЯКІ ПОКАЗНИКИ ОБМІНУ ЛІПІДІВ

Автор(и)

  • В.В. Бевзо

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-4338.XXIII.1.87.2024.07

Ключові слова:

глутамат натрію, глюкоза, тригліцериди, холестерин, кров, індекс маси тіла, щури

Анотація

Глутамат натрію, широко відомий як підсилювач смаку, який використовується
в багатьох оброблених харчових продуктах. При цьому допустимі норми
можуть бути значно перевищені. Продовжуються дебати та дослідження
щодо потенційного впливу глутамату натрію на здоров’я, особливо його зв’язок
з ожирінням та порушеннями обміну речовин.
Мета роботи – вивчити вплив 30-денного введення глутамату натрію в дозі 30 мг/
кг маси тіла на рівень глюкози, тригліцеридів та загального холестерину в крові
щурів, а також його потенційну роль у розвитку ожиріння.
Матеріали і методи. Дослідження впливу глутамату натрію проводили на
3-місячних щурах, що отримували 3 %-й водний розчин per os щоденно по 1 мл
в розрахунку 30 мг/кг маси тіла протягом 30 днів. Контрольна група отримувала
стандартний раціон без добавок глутамату натрію.
Результати. Встановлено, що через 1 місяць у щурів, які отримували глутамат
натрію, маса тіла була більшою порівняно з контролем на 11,5 %, а довжина тіла –
меншою на 6,8 %. Антропометричні показники використовували для визначення
індексу маси тіла щурів, що опосередковано може свідчити про розвиток
ожиріння. У щурів дослідної групи цей показник збільшився на 28 % порівняно
з контролем. У крові тварин, яким перорально вводили глутамат натрію протягом
30 днів, реєстрували зростання вмісту глюкози на 75 %, тригліцеридів – на 60 %,
загального холестерину – на 25 % порівняно з тваринами контрольної групи. Висновки. 30-денне введення глутамату натрію в дозі 30 мг/кг маси тіла
призводить до несприятливого впливу на рівні глюкози, тригліцеридів і загального
холестерину в сироватці крові 3-місячних щурів. Встановлені зміни індексу маси
тіла тварин вказують на потенційну роль глутамату натрію у розвитку ожиріння.
Отримані результати свідчать про небезпечність тривалого вживання харчової
добавки глутамату натрію, особливо в молодому віці.

Посилання

Husarova V, Ostatnikova D. Monosodium Glutamate Toxic

Effects and Their Implications for Human Intake: A Review.

JMED Research [Internet]. 2013[cited 2024 Mar 25];2013:

ID608765. Available from: https://ibimapublishing.com/articles/

JMED/2013/608765/608765.pdf doi: 10.5171/2013.608765

Kumar RN, Kumar PU, Hemalatha R. Monosodium Glutamate

(MSG) – a food additive. Indian Journal of Nutrition and Dietetics.

;57(1):98-107. doi: 10.21048/ijnd.2020.57.1.23998

Kolawole OT. Assessment of the effects of monosodium glutamate

on some biochemical and hematological parameters in adult

wistar rats. American Journal of BioScience. 2013;1(1):11-5.

doi: 10.11648/j.ajbio.20130101.13

Rutska AV, Getsko NV, Krynytska IY. Toksychnyi vplyv

hlutamatu natriiu na zhyvyi orhanizm (ohliad literatury) [Toxic

impact of monosodium glutamate on a living organism (literature

review)]. Medical and Clinical Chemistry. 2017;19(1):119-27.

doi: 10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i1.7685 (in Ukrainian).

Bera TK, Kar SK, Yadav PK, Mukherjee P, Yadav S, Bishal J. Effects

of monosodium glutamate on human health: A systematic review.

World J Pharm Sci. 2017;5(5):139-44.

Kumar R, Rizvi MR, Saraswat S. Obesity and stress: A contingent

paralysis. Int J Prev Med [Internet]. 2022[cited 2024 Mar

;13:95. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/

articles/PMC9362746/pdf/IJPVM-13-95.pdf doi: 10.4103/ijpvm.

ijpvm_427_20

He K, Zhao L, Daviglus ML, Dyer AR, Horn L, Garside D, et al.

Association of monosodium glutamate intake with overweight in

Chinese adults: the INTERMAP Study. Obesity (Silver Spring).

16(8):1875-80. doi: 10.1038/oby.2008.274

Hernández Bautista RJ, Mahmoud AM, Königsberg M, López

Díaz Guerrero NE. Obesity: Pathophysiology, monosodium

glutamate- induced model and antiobesity medicinal plants.

Biomed Pharmacother. 2019;111:503-16. doi: 10.1016/j.

biopha.2018.12.108

Rendo- Urteaga T, Ferreira de Moraes AC, Torres- Leal FL, Manios

Y, Gottand F, Sjöström M, et al. Leptin and adiposity as mediators

on the association between early puberty and several biomarkers in

European adolescents: the HELENA Study. J Pediatr Endocrinol

Metab. 2018;31(11):1221-9. doi: 10.1515/jpem-2018-0120

Paltov YeV, Ivasivca KhP, Pankiv MV. Mify i real’nist’

pro vplyv hlutamatu. Kompiliatsiia naukovykh danykh

suchasnoi svitovoi literatury [Myths and reality about

the effects of glutamate. Compilation of scientific data of

modern world literature]. Morphologia. 2021;15(1):7-21.

doi: 10.26641/1997-9665.2021.1.7-21 (in Ukrainian).

Horiachkovs’kyi OM. Klinichna biokhimiia v laboratornii

diahnostytsi [Clinical biochemistry in laboratory diagnostics].

Odesa: Ekolohiia; 2005. 616 p. (in Ukrainian).

Farhat F, Nofal S, Raafat EM, Ahmed AAE. Monosodium

glutamate safety, neurotoxicity and some recent studies. Az J

Pharm Sci. 2021;64:222-43. doi: 10.21608/ajps.2021.187828

Willers SM, Brunekreef B, Abrahamse- Berkeveld M, Heijning В,

Beek E, Postma DS, et al. Serum Visfatin and Leptin in Relation

to Childhood Adiposity and Body Fat Distribution: The PIAMA

Birth Cohort Study. Ann Nutr Metab. 2015;66(2-3):63-71.

doi: 10.1159/000369979

Schultz NS, Schultz NS, Broholm Ch, Gillberg L, Mortensen B,

Jоrgensen SW, et al. Impaired leptin gene expression and release

in cultured preadipocytes isolated from individuals born with

low birth weight. Diabetes. 2014;63(1):111-21. doi: 10.2337/

db13-0621

Luz J, Pasin VP, Silva DJM, Zevdegs JC, Amaral LS, AffonsoSilva SM. Effect of food restriction on energy expenditure of

monosodium glutamate- induced obese rats. Ann Nutr Metab.

;56(1):31-5. doi: 10.1159/000265848

Spijker HS, Spijker HS, Song H, Ellenbroek JH, Roefs MM,

Engelse MA, et al. Loss of beta-cell identity occurs in type 2

diabetes and is associated with islet amyloid deposits. Diabetes.

;64(8):2928-38. doi: 10.2337/db14-1752

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-09

Номер

Розділ

Статті