СТАН ПРО- ТА АНТИОКСИДАНТНОЇ РІВНОВАГИ КРОВІ ЩУРІВ ЗА УМОВ ПОЄДНАНОГО ВВЕДЕННЯ ЕТАНОЛУ ТА КОФЕЇНУ ТА КОРЕКЦІЇ МЕЛАТОНІНОМ
DOI:
https://doi.org/10.24061/1727-4338.XXIII.1.87.2024.09Ключові слова:
етанол, кофеїн, мелатонін, окисний стрес, антиоксидантний захист, щуриАнотація
Мета роботи – вивчити показники прооксидантної та антиоксидантної систем
у крові щурів за умов алкогольної інтоксикації, поєднаної з введенням кофеїну та
мелатоніну.
Матеріали та методи. Експерименти проведені на 30 самцях щурів масою
180-200 г. Підгостру алкогольну інтоксикацію викликали інтрагастральним
введенням 40 %-го етанолу в дозі 7 мл/кг маси тіла протягом 7 днів. Кофеїн вводили
внутрішньошлунково в дозі 30 мг/кг маси тіла. Визначали вміст малонового
діальдегіду в еритроцитах, окиснювально модифікованих білків, SH-груп,
церулоплазміну, активність каталази в плазмі крові.
Результати. Встановлено, що алкогольна інтоксикація супроводжувалась зростанням
вмісту малонового альдегіду та окисно модифікованих білків на 40 % та 37,5 %
вище контрольних показників відповідно. Поєднане введення етанолу та кофеїну
супроводжувалось менш вираженими проявами окисного стресу в крові щурів.
У тварин, яким вводили як етанол, так і його комбінацію з кофеїном, спостерігалось
зниження вмісту у крові SH-груп на 25 % і 39,7 % стосовно контрольних показників
відповідно. Вміст церулоплазміну та активність каталази у алкоголізованих щурів
виявились значно вищими від рівня контролю, а у щурів, яким вводили комбінацію
етанолу з кофеїном, активність каталази зростала. Введення мелатоніну в дозі
5 мг/кг впродовж 7 днів одночасно з етанолом призводило до нормалізації показників
прооксидантної та антиоксидантної систем у крові алкоголізованих щурів. Однак
у випадку поєднаного введення етанолу та кофеїну нормалізуючий вплив мелатоніну
на активність каталази та церулоплазміну був менш суттєвим.
Висновок. Мелатонін проявляє антиоксидантні властивості, зменшуючи окисний
стрес у крові щурів, викликаний етанолом, але його вплив менш виражений за умов
поєднаного введення етанолу та кофеїну.
Посилання
World Health Organization. Global status report on alcohol and
health 2018. Geneva: WHO; 2018. 426 р.
Tsermpini EE, Plemenitaš Ilješ A, Dolžan V. Alcohol- induced
oxidative stress and the role of antioxidants in alcohol use disorder:
a systematic review. Antioxidants (Basel) [Internet]. 2022[cited
Mar 28];11(7):1374. Available from: https://www.ncbi.nlm.
nih.gov/pmc/articles/PMC9311529/pdf/antioxidants-11-01374.pdf
doi: 10.3390/antiox11071374
Lieber CS. New concepts of the pathogenesis of alcoholic
liver disease lead to novel treatments. Curr Gastroenterol Rep.
;6(1):60-5. doi: 10.1007/s11894-004-0027-0
Ceni E, Mello T, Galli A. Pathogenesis of alcoholic liver
disease: role of oxidative metabolism. World J Gastroenterol.
;20(47):17756-72. doi: 10.3748/wjg.v20.i47.17756
Teschke R. Alcoholic liver disease: alcohol metabolism, cascade
of molecular mechanisms, cellular targets, and clinical aspects.
Biomedicines [Internet]. 2018[cited 2024 Mar 28];6(4):106. Available
from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316574/pdf/
biomedicines-06-00106.pdf doi: 10.3390/biomedicines6040106
Crews FT, Bechara R, Brown LA, Guidot DM, Mandrekar P,
Oak S, et al. Cytokines and alcohol. Alcohol Clin Exp Res.
;30(4):720-30. doi: 10.1111/j.1530-0277.2006.00084.x
Mitchell DC, Knight CA, Hockenberry J, Teplansky R,
Hartman TJ. Beverage caffeine intakes in the U. S. Food Chem
Toxicol. 2014;63:136-42. doi: 10.1016/j.fct.2013.10.042
Panza F, Solfrizzi V, Barulli MR, Bonfiglio C, Guerra V, Osella A, et
al. Coffee, tea, and caffeine consumption and prevention of late-life
cognitive decline and dementia: a systematic review. J Nutr Health
Aging. 2015;19(3):313-28. doi: 10.1007/s12603-014-0563-8
Cano- Marquina A, Tarín JJ, Cano A. The impact of coffee on health.
Maturitas. 2013;75(1):7-21. doi: 10.1016/j.maturitas.2013.02.002
Yashin A, Yashin Y, Wang JY, Nemzer B. Antioxidants (Basel).
;2(4):230-45. doi: 10.3390/antiox2040230
Ősz BE, Jîtcă G, Ștefănescu RE, Pușcaș A, Tero- Vescan A,
Vari CE. Caffeine and its antioxidant properties – it is all about
dose and source. Int J Mol Sci [Internet]. 2022[cited 2024 Mar
;23(21):13074. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
pmc/articles/PMC9654796/pdf/ijms-23-13074.pdf doi: 10.3390/
ijms232113074
Gülçİn İ. In vitro prooxidant effect of caffeine. J Enzyme Inhib Med
Chem. 2008;23(1):149-52. doi: 10.1080/14756360701306404
De Giorgi A, Valeriani F, Gallè F, Ubaldi F, Bargellini A, Napoli C,
et al. Alcohol mixed with energy drinks (AMED) use among
university students: a systematic review and meta-analysis. Nutrients [Internet]. 2022[cited 2024 Mar 25];14(23):4985. Available from:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9737502/pdf/
nutrients-14-04985.pdf doi: 10.3390/nu14234985
Cipolla- Neto J, do Amaral FG. Melatonin as a hormone:
new physiological and clinical insights. Endocrine Reviews.
;39(6):990-1028. doi: 10.1210/er.2018-00084
Galano A, Reiter RJ. Melatonin and its metabolites vs oxidative
stress: from individual actions to collective protection. J Pineal
Res [Internet]. 2018[cited 2024 Mar 29];65(1): e12514. Available
from: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jpi.12514
doi: 10.1111/jpi.12514
Mahalias VM, Mikhieiev AO, Rohovyi YuIe, Scherbinina AV,
Turchynets’ TH, Chipko TM. Suchasni metodyky
eksperymental’nykh ta klinichnykh doslidzhen’ tsentral’noi
naukovo- doslidnoi laboratorii Bukovyns’koi derzhavnoho
medychnoi akademii [Modern methods of experimental and clinical
research of the central research laboratory of the Bukovyna State
Medical Academy]. Chernivtsi: Ruta; 2001. 42 p. (in Ukrainian).
Meschyshen IF. Metod vyznachennia okysliuval’noi modyfikatsii
bilkiv plazmy (syrovatky) krovi [Method for determination
of oxidative modification of blood plasma (serum) proteins].
Bukovinian Medical Herald. 1998;2(1):156-8. (in Ukrainian).
Meschyshen IF, Hryhor’ieva NP. Metod kil’kisnoho vyznachennia
HS-hrup krovi [Method of quantitative determination of HS
blood groups]. Bukovinian Medical Herald. 2002;6(2):190-2.
(in Ukrainian).
Davydova NV. Biokhimichni mekhanizmy antyoksydantnoi dii
ekstraktu rodioly ridkoho [dysertatsiia] [Biochemical mechanisms
of antioxidant action of rhodiola liquid extract [dissertation].
Chernivtsi; 2004. 182 p. (in Ukrainian)
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Н.В. Давидова, Д.Д. Салехі
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Часопис користується «Типовим шаблоном положення про авторські права».