ОСОБЛИВОСТІ ЦИТОКІНОВОГО СПЕКТРУ (ІЛ-4, ІЛ-6, ІЛ-8, ІЛ-10) В ІНДУКОВАНОМУ МОКРОТИННІ У ДІТЕЙ ІЗ БРОНХІТАМИ

Автор(и)

  • G. S. Senatorova
  • O. S. Lupaltsova

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-4338.XII.1.43.2013.37

Ключові слова:

бронхіт, діти, фактори ризику, цитокіни

Анотація

У статті наведені результати дослідження показників імунної системи в дітей із бронхітами. Серед корисних неінвазив- них технологій оцінювання запального бронхолегеневого процесу в наш час визнана індукція мокротиння гіпертонічним розчином. Оцінювання цим метдом запального бронхолегеневого процесу було проведено хворим на бронхіт і пневмонію. Були ідентифіко­вані фактори несприятливого прогнозу і трансформації бронхітів у хронічні бронхолегеневі захворювання, що включали порушення цитокінів. У Обласній дитячій клінічній лікарні м.Харкова, Україна було обстежено 73 пацієнта. Для визначення запального процесу аналіз індукованого мокротинні був викона­ний в 38 хворих із бронхітом і у 35 дітей із пневмонією. Статис­тично достовірне підвищення рівнів інтерлейкінів (ІЛ-4, ІЛ-6) в індукованому мокротинні відзначалося у дітей з бронхітами при порівнянні з показниками дітей з пневмоніями. Локальне достові­рне підвищення рівня ІЛ-10 в індукованому мокротинні було встановлено у дітей з пневмоніями, при порівнянні з показниками хворих із бронхітами. Спостерігалися достовірні сильні коре­ляційні зв'язки між рівнями інтерлейкінів у індукованому мокро­тинні і імунологічними показниками крові, зворотній характер взаємозв'язків обумовлений міграцією імунокомпітентних клітин крові у вогнище запалення для формування клітинної і гумораль­ної імунної відповіді. Підвищення концентрації ІЛ-4, ІЛ-6, ІЛ-8, ІЛ- 10 у індукованому мокротинні в дітей із бронхітами і пневмонія­ми, можливо використовувати у якості виявлення групи ризику у формуванні хронічної бронхолегеневої патології.

Посилання

Kuiun LO. Porushenniasystemymistsevoiimunolohichnoireaktyvnosti u khvorykh z khronichnymyobstruktyvnymyzakhvoriuvanniamyleheniv [Disorders of the local immunological reactivity system in patients with chronic obstructive pulmonary disease]. Naukovyivisnyknatsional'nohomedychnohouniversytetuim. Bohomol'tsia OO. 2009;3:90-5. (in Ukrainian).

MarkelovaEV, KostjushkoAV, KrasnikovVE. Patogeneticheskajarol' narushenijvsistemeciokinovpriinfekcionno-vospalitel'nyhzabolevanijah [Thepathogeneticroleofdisordersinthecytokinesystemininfectiousandinflammatorydiseases]. Tihookeanskijmedicinskijzhurnal. 2008;3:24-9. (inRussian).

OhotnikovaEN. Jetotmnogolikijikovarnyjbronhoobstruktivnyjsindrom [Thismany-facedandinsidiousbronchialobstructivesyndrome]. Zdorov’iaUkrainy. 2011;3:13-22. (inRussian).

FeshhenkoJuI. Hronicheskieobstruktivnyezabolevanijalegkih: problemnyevoprosy [Chronic obstructive pulmonary disease: problematic issues]. Ukrains'kyipul'monolohichnyizhurnal. 2005;1:21-3.(inRussian).

Shmelev EI. Differencial'najadiagnostikaintersticial'nyhboleznejlegkih [Differential diagnosis of interstitial lung diseases]. Consiliummedicum. 2003;5(4):176-81. (inRussian).

Yudina LV. Aktual'nipytannialikuvanniapatsiientiv z infektsiinymzahostrenniamkhronichnoiobstruktyvnoikhvorobylehen' [Topical issues of treatment of patients with infectious exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease]. Zdorov’iaUkrainy. 2008;3/1:50-1. (in Ukrainian).

Gribbin J, Habbard RB, Jeunce IL, SmithCJP, WestJ, TataLJ. Incidence and mortality of idiopathicpulmonary fibrosis and sarcoidosis in UK. Thoraх. 2006 Nov;61(11):980-5. doi:10.1136/thx.2006.062836.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-01-01

Номер

Розділ

Статті