АЛКОГОЛЬНІ ПРІОРИТЕТИ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ НЕАТРОФІЧНИЙ ГАСТРИТ

Автор(и)

  • A. A. Avramenko Чорноморський національний університет імені Петра Могили, Миколаїв, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-4338.XVI.2.60.2017.1

Ключові слова:

хронічний неатрофічний гастрит, «міцні» алкогольні напої, вино і пиво

Анотація

Мета дослідження - провести дослідження з приводу визначення алкогольних пріоритетів у хворих на хронічний неатрофічний гастрит.

Матеріали та методи. Проведено статистичне дослідження з приводу алкогольних пріоритетів за матеріалами анамнезу життя 784-х хворих з підтвердженим хронічним неатрофічним гастритом за допомогою комплексного обстеження, яке включало рН-метрію, езофагогастродуоденоскопію, подвійне тестування на гелікобактрну інфекцію і дослідження матеріалу біопсії з 4-х топографічних зон шлунка ).

Результати. З'ясовано, що 98,1% опитаних вважали за краще «міцні» алкогольні напої (коньяк, горілка, віскі, самогон), оскільки відчували дискомфорт при вживанні вина і пива.

Висновки. 1. Пріоритетне вживання хворими хронічним неатрофічним гастритом «міцних» напоїв обумовлено відсутністю в них, на відміну від вина і пива, харчової сечовини, що не призводить до надмірного утворення залишкового аміаку в порожнині шлунка і формуванню у подальшому інтоксикації організму. 2. З «міцних» напоїв кращим є коньяк, дубильні речовини якого затримують в організмі вітамін С.

Біографія автора

A. A. Avramenko, Чорноморський національний університет імені Петра Могили, Миколаїв

Проблемна лабораторія з питань хронічного хелікобактеріозу, завідувач

Посилання

Avramenko A.A. «Dostovernost' stul-testa pri testirovanii bol'nyh hronicheskim helikobakteriozom pri nalichii aktivnyh i neaktivnyh form helikobakternoj infekcii na slizistoj obolochke zheludka» [Reliability of the stool-test during testing of patients with chronic Helicobacteriosis in the presence of active and inactive forms of Helicobacter pylori infection on the mucous membrane of the stomach]. Suchasna gastroenterologіja. 2014. N 3 (77). P. 22 – 26.[ in Russian].

Avramenko A. A., Gozhenko A. I. «Helikobakterioz» [ Helicobacteriosis]. Odessa, ChP «FOTOSINTETIKA», 2004. 336 s. [ in Russian].

Avramenko A. A., Gozhenko A. I., Gojdyk V. S «Jazvennaja bolezn' (ocherki klinicheskoj patofiziologii)» [Ulcer Disease (Essays of Clinical Pathophysiology]. Odessa. OOO «RA «ART-V,2008. 304 s. [ in Russian].

«Kon'jak» [Cognac] [Internet]. URL: http://hnb.com.ua/articles/s-zdorovie-konyak-3057. (data obrashhenija: 30.03.2017).

«Krasnoe vino i ego poleznye svojstva» [Red wine and its beneficial properties] [Internet]. URL: http: //www. calorizator. ru /article/food/drink -red-wine. (data obrashhenija: 22.02.2016).

Ogurcov P.P. «Istorija formirovanija severnogo stilja potreblenija alkogolja v Rossii» [History of the formation of the northern style of alcohol consumption in Russia]. Alkogol'naja bolezn'. 2000. N 6. Р.10-18. [ in Russian].

«O kon'jake i ego dejstvii na organіzm» [About cognac and its action on the body] [Internet]. URL: http://vinograd.info/pyblikacii/vino/o-konyake-i-ego-deistvii-na-organizm.html. (data obrashhenija: 30.03.2017).

«Poleznye svojstva vina i ego nedostatki» [Useful properties of wine and its shortcomings] [Internet]. URL: http: //www. ill.ru /news.art.shtml?c_article=49. (data obrashhenija: 22.02.2016).

«Chto vhodit v sostav piva» [What is in the composition of beer] [Internet]. URL: http://kaknepit.ru/priznaki/chto-vhodit-v-sostav-piva.html. (data obrashhenija: 30.03.2017).

«Endoskopіja travnogo kanalu. Norma, patologіja, suchasnі klasifіkacії» [Endoscopy digestive tract. Norma, pathology, modern Classif]: monografіja / Kіmakovich V.J. ta іn. L'vіv: Vidavnictvo Medicina Svіtu, 2008. 208 s. іl. 4. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-06

Номер

Розділ

Статті