Гігієнічна оцінка вуглеводної складової раціонів харчування дітей дошкільного віку в дитячих навчальних закладах м.Чернівці
DOI:
https://doi.org/10.24061/1727-4338.XIII.1.47.2014.5Ключові слова:
добові раціони харчування, діти, збалансованість вуглеводів, клітковина, дитячі навчальні закладиАнотація
Вивчено та проаналізовано якісний та кількісний склад добових раціонів харчування дітей дошкільного віку, які відвідують дитячі навчальні заклади м. Чернівці з наступною гігієнічною оцінкою збалансованості їх вуглеводної складової. Проведений аналіз добових раціонів дітей дошкільного віку дев’яти ДНЗ м. Чернівці засвідчив, що відсотковий вміст простих вуглеводів у добовому раціоні в середньому в два рази перевищує рекомендовану норму. Вміст клітковини в раціонах усіх ДНЗ нижче рекомендованої величини надходження. Дисбаланс вуглеводної складової раціону зумовлений відсутністю у раціоні житнього хліба, дефіцитом свіжих овочів і фруктів, перевищенням кількості круп, макаронних та кондитерських виробів. Отримані результати лягли в основу розробки рекомендацій щодо корекції фактичного харчування дітей дошкільного віку, які відвідують ДНЗ м. Чернівці.Посилання
Antypkin YuH. Stan zdorov’ia ditei v umovakh dii riznykh ekolohichnykh chynnykiv [Children's health status under different environmental factors]. Mystetstvo likuvannia. 2005;2:16-23. (in Ukrainian)
Michaelsen KF, Hoppe C, Roos N, Kaestel P, Stougaard M, Lauritzen L, at al. Choice of foods and ingredients to give to moderately malnourished children 6 months to 5 years old. Food Nutr Bull. 2009;30(3 Suppl):S343-404.
Trace Elements in Human Nutrition and Health. Geneva: World Health Organisation; 1996. 361 p.
Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, еditors. Carbohydrates in: Scepesi B, Ziegler E, Filer L. Present knowledge in nutrition. USA: The Atrium; 1996, р. 33-44.
Pro zatverdzhennia norm kharchuvannia u navchal'nykh ta ozdorovchykh zakladakh [On approval of nutrition standards in educational and health institutions]. Postanova Kabminu Ukrainy vid 22.11.2004 № 1591 [Internet]. Kiev; 2004 [tsytovano 2013 Hru 25]. Dostupno: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1591-2004-%D0%BF (in Ukrainian).
Tutel'yan VA. Khimicheskiy sostav i kaloriynost' rossiyskikh produktov pitaniya [The chemical composition and calorie content of Russian food]: Spravochnik. Moscow: DeLi plyus; 2012. 284 p. (in Russian).
Pro zatverdzhennia Norm fiziolohichnykh potreb naselennia Ukrainy v osnovnykh kharchovykh rechovynakh ta enerhii [On approval of the Norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy]. Nakaz MOZ Ukrainy vid 18.11.1999 № 272 [Internet]. Kiev; 1999[tsytovano 2013 Hru 21]. Dostupno: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0834-99 (in Ukrainian).
Gibson GR, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr. 1995;125(6):1401-12. doi: 10.1093/jn/125.6.1401
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 L. І. Vlasyk, O. М. Iftoda, O. V. Kushnir, N. M. Fundiur
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Часопис користується «Типовим шаблоном положення про авторські права».