Гігієнічна оцінка вуглеводної складової раціонів харчування дітей дошкільного віку в дитячих навчальних закладах м.Чернівці

Автор(и)

  • L. І. Vlasyk
  • O. М. Iftoda
  • O. V. Kushnir
  • N. M. Fundiur

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-4338.XIII.1.47.2014.5

Ключові слова:

добові раціони харчування, діти, збалансованість вуглеводів, клітковина, дитячі навчальні заклади

Анотація

Вивчено та проаналізовано якісний та кількісний склад добових раціонів харчування дітей дошкільного віку, які відвідують дитячі навчальні заклади м. Чернівці з наступною гігієнічною оцінкою збалансованості їх вуглеводної складової. Проведений аналіз добових раціонів дітей дошкільного віку дев’яти ДНЗ м. Чернівці засвідчив, що відсотковий вміст простих вуглеводів у добовому раціоні в середньому в два рази перевищує рекомендовану норму. Вміст клітковини в раціонах усіх ДНЗ нижче рекомендованої величини надходження. Дисбаланс вуглеводної складової раціону зумовлений відсутністю у раціоні житнього хліба, дефіцитом свіжих овочів і фруктів, перевищенням кількості круп, макаронних та кондитерських виробів. Отримані результати лягли в основу розробки рекомендацій щодо корекції фактичного харчування дітей дошкільного віку, які відвідують ДНЗ м. Чернівці.

Посилання

Antypkin YuH. Stan zdorov’ia ditei v umovakh dii riznykh ekolohichnykh chynnykiv [Children's health status under different environmental factors]. Mystetstvo likuvannia. 2005;2:16-23. (in Ukrainian)

Michaelsen KF, Hoppe C, Roos N, Kaestel P, Stougaard M, Lauritzen L, at al. Choice of foods and ingredients to give to moderately malnourished children 6 months to 5 years old. Food Nutr Bull. 2009;30(3 Suppl):S343-404.

Trace Elements in Human Nutrition and Health. Geneva: World Health Organisation; 1996. 361 p.

Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, еditors. Carbohydrates in: Scepesi B, Ziegler E, Filer L. Present knowledge in nutrition. USA: The Atrium; 1996, р. 33-44.

Pro zatverdzhennia norm kharchuvannia u navchal'nykh ta ozdorovchykh zakladakh [On approval of nutrition standards in educational and health institutions]. Postanova Kabminu Ukrainy vid 22.11.2004 № 1591 [Internet]. Kiev; 2004 [tsytovano 2013 Hru 25]. Dostupno: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1591-2004-%D0%BF (in Ukrainian).

Tutel'yan VA. Khimicheskiy sostav i kaloriynost' rossiyskikh produktov pitaniya [The chemical composition and calorie content of Russian food]: Spravochnik. Moscow: DeLi plyus; 2012. 284 p. (in Russian).

Pro zatverdzhennia Norm fiziolohichnykh potreb naselennia Ukrainy v osnovnykh kharchovykh rechovynakh ta enerhii [On approval of the Norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy]. Nakaz MOZ Ukrainy vid 18.11.1999 № 272 [Internet]. Kiev; 1999[tsytovano 2013 Hru 21]. Dostupno: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0834-99 (in Ukrainian).

Gibson GR, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr. 1995;125(6):1401-12. doi: 10.1093/jn/125.6.1401

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-05-24

Номер

Розділ

Статті