ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА ЗБАЛАНСОВАНОСТІ РАЦІОНІВ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ В ДИТЯЧИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ М. ЧЕРНІВЦІ ЗА ВМІСТОМ ЖИРІВ ТА ПОЛІНЕНАСИЧЕНИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ

Автор(и)

  • L. I. Vlasyk Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Ukraine
  • O. V. Kushnir Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Ukraine
  • T. I. Grachova Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Ukraine
  • N. M. Fundiur Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Ukraine
  • O. M. Zhukovskyi Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Ukraine
  • O. M. Iftoda Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24061/1727-4338.XIV.3.53.2015.6

Ключові слова:

добові раціони харчування дітей, збалансованість жирової складової раціону, вміст поліненасичених жирних кислот, дитячі навчальні заклади м. Чернівці

Анотація

Вивчено та проаналізовано якісний та кількісний склад добових раціонів харчування дітей дошкільного віку, які відвідують дитячі навчальні заклади з наступною гігієнічною оцінкою збалансованості їх жирової складової. Аналіз харчових раціонів, проведений у 9 дитячих навчальних закладах м.Чернівці  засвідчив, що харчування дітей було різноманітним, дотримувалися кратність харчування, інтервали між прийомами їжі, послідовність прийому страв та розподіл енергетичної цінності раціону за прийомами їжі. Встановлено зменшення у раціонах харчування кількості продуктів, які є джерелами жирів тваринного і рослинного походження (м’яса та виробів з нього, рибних продуктів, яєць, олії, молока та кисломолочних продуктів, сирів).  Встановлено недостатній вміст у харчових раціонах поліненасичених жирних кислот родини ω-3. Співвідношення ω-6 : ω-3 становило 32:1, що не відповідало рекомендованому. Отримані результати та висновки лягли в основу розробки рекомендацій щодо корекції фактичного харчування дітей дошкільного віку, які відвідують дитячі навчальні заклади м.Чернівці.

Посилання

Aggett P.J. The process for the assessment of scientific support for claims on food / P.J. Aggett // Eur. J. Nutr. – 2009. – №.48. – Р. 23-26.

Svyaz' mezhdu kachestvennym i kollichestvennym sostavom pishchevykh ratsionov i fizicheskim razvitiem detey g.Chernovtsy./ O.V. Savel'ev, I.F. Prunchak, T.I. Gracheva, L.I. [i dr.] // Vestn. gigieny i epidemiologii. – 1999. – T.3.– 2012. – №2. – S.62-64.

Hihiienichna kharakterystyka kharchuvannia v dytiachykh doshkil'nykh zakladakh m.Chernivtsi / L.I. Vlasyk, T.I. Hrachova, O.M. Iftoda, O.V. Kushnir // Biomedical and Biosocial Anthropology. – 2009. – №13. – S.41-42.

Choice of foods and ingredients to give to moderately malnourished children 6 months to 5 years old / K.F. Michaelsen, C. Hoppe, N. Roos [at all] // Food Nutr. Bull. – 2009. – Vol. 42.– Р. 34-42.

Smoliar V.I. Formula ratsional'noho kharchuvannia / V.I Smoliar // Problemy kharchuvannia. – 2013. – №1. – S.5-9.

Hihiiena kharchuvannia z osnovamy nutrytsiolohii : Pidruchnyk. – Kn.1 / za red. V.I. Tsypriiana – Kyiv: Medytsyna, 2007. – 528 s.

Hula N.M. Zhyrni kysloty ta yikh pokhidni pry patolohichnykh stanakh / N.M. Hula, V.M. Marhitych – Kyiv: Naukova dumka, 2009.– 335 s.

8.Pitanie i razvitie mozga: rol' dlinnotsepochechnykh polinenasyshchennykh zhirnikh kislot / T.E. Borovik, S.G. Gribakin, N.G. Zvonkova [i dr.] // Pediatriya. – 2012. – T.9. – S.67-73. 9.Eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid modulate mitogen-activated protein kinase activity in endothelium / H. Xue, M. Wan, D. Song [at all] // Vascul Pharmacol. – 2006. – Vol. 44(6) - P.434-439.

Smoliar V.I. Kontseptsiia ideal'noho zhyrovoho kharchuvannia / V.I Smoliar // Problemy kharchuvannia. – 2006. – №4. – S.5-10.

Shkuro V.V. Metodycheskye podkhodы k yzuchenyiu pyschevoho statusa naselenyia, v tom chysle detskoho, v sovremennыkh uslovyiakh / V.V. Shkuro // Problemy kharchuvannia. – 2005. – №4. – R.52-54.

Pro zatverdzhennia norm kharchuvannia u navchal'nykh ta ozdorovchykh zakladakh // Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy № 1591 vid 22.11.2004. – 19 s.

Normy fiziolohichnykh potreb naselennia Ukrainy v osnovnykh kharchovykh rechovynakh ta enerhii // Nakaz № 272 MOZ Ukrainy. - Kyiv, 1999. - 11 s.

Tutel'yan V.A. Khimicheskiy sostav i kaloriynost' rossiyskikh produktov pitaniya: Spravochnik. – M.: DeLi plyus, 2012. - 284 s.

Uauy R. Fat and Fatty Acid Requirements and Recommendations for Infants of 0–2 Years and Children of 2–18 Years / R. Uauy, A.D. Dangour // Annals of Nutrition and Metabolism. – 2009. – №55. – Р.76–96.

Bakker E.C. Relationship between long-chain polyunsaturated fatty acids at birth and motor function at 7 years of age / E.C. Bakker, G. Hornstra, Blanco C.E. // Eur. J. Nutr. – 2009. – №63. – Р. 499-504.

Issledovanie vliyaniya ryb'ego zhira kak istochnika ω-3 polinenasyshchennykh zhirnykh kislot na zabolevaemost' ostrymi respiratornymi infektsiyami, antropometricheskie pokazateli i zritel'nuyu funktsiyu u doshkol'nikov 5-6 let / I.Ya. Kon', N.M. Shilina, M.M. Korosteleva [i dr.] // Pediatriya. – 2010. – T.89. – №1. – S.76-80.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-01-27

Номер

Розділ

Статті